Welkom op de website van John Damsma

Alle berichten door op John Damsma

Over mijzelf

Al jaren houd ik mij bezig met muziek. Hoewel er bij mij thuis totaal niets aan muziek werd gedaan was ik gefascineerd door de muziek van Malando en zijn Tango-Rumba-orkest. Dit stimuleerde mij om tijdens die radio uitzendingen op allerlei dozen die ik om mij heen had verzameld mee te trommelen. Ik zal toen een

Meer lezen

Mariss Jansons overleden

Op 1 december 2019 is Marris Jansons overleden. Een fantastisch dirigent die jarenlang chef-dirigent was van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.Ik herinner mij o.a. die schitterende uitvoering van Dvorak’s 8e symfonie, zelden zo subtiel en fraai gehoord.

OVER DIRIGEREN

Dirigeren met een stok is wat anders dan dirigeren met een stok in de hand!

Veel dirigenten doen teveel!
Overgedrag veroorzaakt ondergedrag. Maak je mede koor- en/of orkestleden medeverantwoordelijk door ze de ruimte te geven!

Dirigeren, pianospelen, vioolspelen, drummen, zingen enz. is niet een doel maar een middel om muziek te maken!

Meer lezen

JUREREN en de VALKUILEN

De jury CantaRode 2019

OVER HET NUT VAN KOORFESTIVALS, HET JUREREN DAARVAN EN DE VALKUILEN WAAROM DOE EIGENLIJK JE MEE? Al in de oudheid werden er allerlei wedstrijden georganiseerd voor zangers. Destijds mocht je bijvoorbeeld een mooie bruid mee naar huis nemen (Wagner’s ‘Die Meistersinger’), tegenwoordig is je prijs eer en roem en veelvuldig gevraagd om op te treden.

Meer lezen

Schansker Lente 2019

Tijdens de opening van de ‘Schansker Lente’ in Bad Nieuweschans, waar een maand lang beeldende kunst en muziek samensmolten speelde het ‘Aranea Pianoquartett‘ een bewerking van de ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgsky. Dit ensemble heeft een bezetting van 2 trompetten , bastrombone en piano. Kort daarop werd ik gevraagd om de ‘Three Preludes for Piano’ van George

Meer lezen